Stap 1
Ga eerst na of de jeugdige zelf naar de jeugdhulpaanbieder kan en/of de ouders of iemand uit het sociale netwerk de jeugdige kan vervoeren. Vervoer is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de ouders.
Stap 2
Als er toch vervoer nodig is, dan is er sprake van bovengebruikelijke kosten. Meer over bovengebruikelijke zorg bij vervoer >
Op grond van de situatie van de jeugdige moet dan de meest passende en goedkoopst adequate voorziening toegekend te worden. Er zijn drie opties:
Optie 1: Kan de jeugdige niet lopend of met de fiets naar de jeugdhulpaanbieder? En kunnen de ouders of het sociale netwerk niet zorgen voor het vervoer? Dan is een tegemoetkoming in de kosten voor openbaar vervoer mogelijk. De jeugdige moet dan natuurlijk wel zo zelfredzaam zijn dat ie zelfstandig met het openbaar vervoer kan reizen. De tegemoetkoming kan alleen gefinancierd worden vanuit een pgb of financiële tegemoetkoming.
Optie 2: Als de ouders of iemand uit het sociale netwerk wel voor vervoer kan zorgen, dan is een kilometervergoeding van de te maken kilometers naar de aanbieder en terug, mogelijk. De kilometervergoeding kan alleen gefinancierd worden vanuit een pgb of financiële tegemoetkoming.
Optie 3: Een aantal aanbieders hebben aangegeven zelf vervoer te kunnen organiseren voor jeugdigen die jeugdhulp bij hen ontvangen. Overzicht van jeugdhulpaanbieders die vervoer leveren >
Stap 3
Als de bovenstaande stappen zijn doorlopen en al deze voorzieningen niet passend, toereikend of mogelijk zijn, dan kan er gebruikt worden gemaakt van de voorziening Taxivervoer. Er zijn verschillende opties om het taxivervoer te regelen:
Optie 1: Het taxivervoer kan geregeld worden door het Regiovervoer Midden-Brabant. Deze organisatie verzorgt vanaf 2019 ook voor jeugdhulp het vervoer in onze regio. Er moet dan wel sprake zijn van een vervoersvraag die niet opgelost kan worden in stap 1 en 2. Loop eerst zorgvuldig het lijstje Persoonsgebonden indicaties jeugdvervoer door. Dit formulier gebruik je om vast te stellen of er sprake is van individueel vervoer of groepsvervoer. Groepsvervoer gaat altijd vóór individueel vervoer. Het formulier helpt je ook vast te stellen welke bijzonderheden er zijn m.b.t het vervoer van de jeugdige. Regiovervoer Midden-Brabant kan niet ingezet worden voor weekendvervoer. Regiovervoer Midden-Brabant is bereikbaar via 0900-7755862. Vul vervolgens het document Aanmelding jeugdige regiovervoer in.
Wil je individueel regiovervoer aanvragen? Bereken dan de kosten met de prijstool. Download Prijstool Individueel Vervoer Jeugdige >. Vergelijk deze vervolgens met een offerte van een regulier taxibedrijf. Je kiest voor de vervoerder met het laagste tarief. Als dit Regiovervoer Midden-Brabant is, vul je het formulier Aanmelding jeugdige regiovervoerin. Regiovervoer Midden-Brabant heeft ook een folder ontwikkeld voor ouders. Download Handboekje jeugdvervoer Midden-Brabant >
Optie 2: Vanuit het lokale maatwerkbudget kan in overleg met de jeugdige en zijn ouders ook een vervoersvoorziening worden ingezet, bijvoorbeeld door middel van een financiële tegemoetkoming.
Vervoeraanvraag via JW315 (Medisch domein)
Jeugdhulpaanbieders die zelf gecontracteerd zijn voor vervoer (middels productcodes 42900, 42901 of 42902) kunnen rechtstreeks vervoer aanvragen bij de gemeente waar het woonplaatsbeginsel ligt.
Alle aanbieders, ook als ze niet zijn gecontracteerd voor vervoer, kunnen vervoer aanvragen via Regiovervoer Midden-Brabant via JW315. (Let op: gecontracteerd vervoer gaat vóór op taxivervoer via Regiovervoer Midden-Brabant). Check zelf eerst de volgorde van te nemen stappen. Als inderdaad Taxivervoer via Regiovervoer Midden-Brabant nodig is vul je als zorgaanbieder de formulieren Persoonsgebonden indicaties jeugdvervoer en Aanmelding jeugdige regiovervoer in en stuurt deze naar desbetreffende gemeente volgens het woonplaatsbeginsel.
Voor de ouders heeft Regiovervoer Midden-Brabant een folder ontwikkeld. Download Handboekje jeugdvervoer Midden-Brabant >
Vervoer voor jeugdigen Centraal Orgaan Asielzoekers
Vanaf 1 januari 2019 wordt de zorg aan COA-jeugdigen gefinancierd door de gemeente. Het vervoer van het COA naar de jeugdhulpaanbieders wordt echter niet geregeld en gefinancierd door de gemeente. Dit moet het COA zelf doen. Kijk voor meer informatie over asielzoekerskinderen en jeugdhulp op de website van de VNG. Bezoek de website van de VNG >