• header-beschermd-wonen-01.jpg
  • header-jeugdhulp-02.jpg
  • header-beschermd-wonen-02.jpg
  • header-jeugdhulp-01.jpg

Week tegen Kindermishandeling 2018

Header website Week tegen Kindermishandeling Niets doen is geen optie

Van 19 t/m 23 november is de Week tegen Kindermishandeling 2018. Het hele jaar door zetten gemeenten en partners in de regio Hart van Brabant zich in om kindermishandeling terug te dringen. In deze week vragen we extra aandacht voor dit onderwerp. Kinderen moeten kunnen opgroeien in een veilige omgeving. Om de aanpak van kindermishandeling te verbeteren, praten we niet alleen óver kinderen, maar vooral ook mét kinderen. Want, we luisteren wel naar kinderen, maar horen en zien we ze écht? Het regionale thema van de Week is dan ook: 'In gesprek met het kind'. Dit thema sluit goed aan bij het landelijke thema: 'Ik maak het verschil'.  Met de activiteiten in de week willen we de bewustwording rondom kindermishandeling vergroten, maar ook het 'handelingsrepertoire' van professionals uitbreiden door goede voorbeelden te laten zien. Zo leren professionals signalen van kinderen te herkennen en met hen in gesprek te gaan om snel en zorgvuldig te handelen. Niets doen is geen optie!

 

Regionale Taskforce kindermishandeling

De regionale Taskforce kindermishandeling stimuleert in de Week tegen Kindermishandeling het organiseren van activiteiten in de regio Hart van Brabant om:

  1. extra aandacht te vragen voor kindermishandeling
  2. de meerwaarde te laten zien van het gesprek met het kind, waardoor professionals in staat zijn optimaal te acteren bij vermoedens van kindermishandeling

Zo zijn inwoners in onze regio in staat beter te signaleren en weten ze wat te doen bij vermoedens van kindermishandeling. Of je nu docent, brandweerman, conciërge of kapper bent, iedereen in de omgeving van het kind moet alert zijn op signalen en kunnen handelen om een kind veilig te laten opgroeien.
Meer over de regionale Taskforce kindermishandeling >

Programma

Dit zijn activiteiten in de Week tegen Kindermishandeling (er volgen er nog meer):


Maandag 19 november 2018

Beat it! Event voor en door jongeren
Kick-off event door en voor jongeren van 14 -23 jaar. Er zijn heel veel jongeren slachtoffer (geweest) van een vorm van kindermishandeling, misschien heb je zelf ooit iets ervaren of zie je het in je omgeving. Als jongere hoef je je niet te schamen voor je verleden. Tijdens deze middag zijn er workshops op het gebied van breakdance (met de Europees kampioen breakdance), rap en dj, en er is een gamebust. Want bewegen en creativiteit kan helpen het verleden een plek te geven en anderen motiveren dat ook te doen. Ervaringsdeskundige en EK breakdancer Jeroen van de Ven presenteert het event
Tijd: 16.00u tot 20.00 (inloop vanaf 15.30u)
Locatie: Loft Tilburg, Ringbaan Oost 8-17
Aanmelden: Jongeren van 14 t/m 23 jaar kunnen zich aanmelden door een appje met hun naam en Beat-It te sturen naar: 0682957836.

Grensoverschrijdend gedrag in de sport
Tijdens deze interactieve workshop voor vrijwilligers in de sport komen er vragen aan bod als: Hoe gaan we met elkaar om in de sport? Wat is grensoverschrijdend gedrag? Deelnemers leren hoe zij, door bijvoorbeeld samen met hun pupillen gedragsregels op te stellen, grensoverschrijdend gedrag kunnen herkennen en voorkomen.
Tijd:  19.00 tot 21.30
Locatie: T-Kwadraat, Olympiaplein 383 Tilburg
Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dinsdag 20 november 2018

Kinderrechtendag 2018
Een fijne leefomgeving voor alle kinderen: WE DOEN HET SAMEN! Daar gaat de Kinderrechtendag over. Hoe kan ik participeren in mijn gemeente, op mijn school in, in mijn woonwijk? En wat doen Kinderburgemeesters & Kinderraden? Kinderen praten en denken mee over hun eigen leefomgeving. Wat heeft een kind nodig om op te groeien? Wat niet? We maken de paradigmashift van wat zijn je rechten naar wat heb je nodig. Hoe gaan we met elkaar om, hoe zorgen we voor elkaar en hoe kunnen we elkaar helpen? Gedachten, ideeën, vragen en hun eigen mening over kinderrechten worden uitgewisseld en genoteerd in het Kinderrechten-DAG-boek. De Kinderrechtenchecklist en de KinderHulpcode worden besproken. Uiteindelijke doel is Kinderparticipatie en Kinderrechten voor alle kinderen in het Hart van Brabant.
Organisaties: Innovatienetwerk Jeugd, KinderrechtenNU i.s.m. GGD Hart voor Brabant, Regionaal Jongeren Participatie Netwerk, The Mint Minds, KinderAdviesRaad Tilburg, Jongerenadviesraad IMC Weekendschool
Tijd:   10.00 tot 14.00u
Locatie: Hall of fame, Burgemeester Brokxlaan 6 Tilburg
Aanmelden:  Besloten bijeenkomst - op uitnodiging

Zonder conflictscheiding uit elkaar
Bijeenkomst voor alle geïnteresseerden. Een scheiding is enorm ingrijpend, ook in het leven van kinderen. Van een vechtscheiding heeft een kind nog veel meer last dan van een echtscheiding waar de ouders redelijk goed contact hebben. Vragen die centraal staan in deze inspiratiebijeenkomst: Hoe zorgen we er samen voor dat een conflict wordt vermeden? Wat vraagt dit van betrokkenen, hulpverlening en advocatuur? Mr. Nelleke Boelhouwer neemt u mee in de zoektocht naar antwoorden.
Tijd: 15.30 tot 17.00
Locatie: Sterk Huis, Rillaersebaan 75 Goirle
Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kwetsbaar ouderschap: doorbreken van de intergenerationele cirkel!
Naar schatting pleegt een derde van de kinderen die opgroeiden in een agressieve omgeving, later ook geweld tegen zijn/haar eigen kinderen. Ook zijn veel van de cliënten in de volwassen ggz als kind geconfronteerd met een vorm van kindermishandeling. De vicieuze cirkel is te doorbreken. Onderzoek toont aan dat er door ketensamenwerking echt verandering kan komen. De professionele kaders zijn door wetgeving, financiering en handboeken per instelling anders, wat samenwerking soms bemoeilijkt. Tijdens deze bijeenkomst zijn er lezingen vanuit de GGz, Marcelle Hendrickx (voorzitter Taskforce en wethouder Jeugd gemeente Tilburg) en praten we in groepen over het doorbreken van de intergenerationele cirkel!
Tijd: 15.30u tot 17.45u (inloop vanaf 15.00)
Locatie: GGz Breburg, Lage Witsiebaan 4 Tilburg
Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Watch project - Actie tegen Loverboys
Terre des hommes en Bibliotheek Tilburg Centrum organiseren een avond over exposure, uitbuiting en chantage van kinderen door loverboys. Door het gebruik van de smartphone, waarmee iedereen foto’s en video’s kan maken, groeit dit aantal explosief. WATCH Nederland spoort deze gevallen op en begeleidt slachtoffers. Gideon van Aartsen (projectleider WATCH) vertelt over de groeiende dreiging van jonge meisjes die hieraan ten prooi vallen. Judith Martens (Sterk Huis) spreekt deze avond over de sociaal emotionele impact op deze kinderen.
Tijd: 19.00 tot 21.00 uur
Locatie: Kennismakerij, Burgemeester Brokxlaan 8-79 Tilburg
Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Samen werken aan veilig opgroeien van alle Waalwijkse kinderen
Bijeenkomst met inspirerende sprekers, interactie en een informatiemarkt voor het Waalwijkse netwerk dat samenwerkt rondom opgroeien en opvoeden. Wat hebben kinderen nodig om veilig op te groeien? Wat is de impact van onvoldoende aandacht, getuige zijn van huiselijk geweld of een echtscheiding? Wat gaat goed en wat kan beter?
Tijd: 19.30 tot 22.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Locatie: Willem van Oranje College, De Gaard 4 Waalwijk
Aanmelden: Besloten bijeenkomst - op uitnodiging

Woensdag 21 november 2018

Inspiratie uit Noorwegen: ontschotting
In Noorwegen is de bescherming van kinderen geregeld onder één dak binnen één organisatie. Kom luisteren naar het inspirerende verhaal van Vivian Jacobs (Kennisnetwerk SJS) en Peter Bogaards (Toegang Tilburg) die Noorwegen bezochten en ga mee op reis naar de mogelijkheden in onze regio. Bijeenkomst is voor alle geïnteresseerden, maar specifiek gericht op beleidsmakers en professionals die mee willen denken over de verbetering van de aanpak kindermishandeling in de regio Hart van Brabant.
Tijd: 09.30 tot 11.00
Locatie: Sterk Huis, Rillaerse Baan 75 Goirle
Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meet & Greet met Sterk Huis
Sterk Huis zet zich in voor een leven zonder geweld. Tijdens de Meet & Greet kunnen inwoners en professionals kennis maken met de mogelijkheden van de leer- en werktrajecten. Jongeren vertellen hierover. Voor kinderen is er een knutselactiviteit.
Tijd:   13.30 tot 16.00 uur
Locatie:  Sterk Huis, Rillaerse Baan 75 Goirle
Aanmelden:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

KinderrechtenNU in de klas, in gesprek met kinderen
GGD Hart van Brabant gaat i.s.m. KinderrechtenNU met groepen 6 en 7 in gesprek over: wat heb je nodig om op te groeien, wat niet? Wat moet je doen als het niet goed gaat en wie zijn er voor jou om je te helpen? Hoe gaan we met elkaar om en hoe zorgen en helpen we elkaar? Kinderen leren hun leven en leefomgeving in kaart te brengen en erover te praten met anderen.
Locatie: Basisschool Cleyn Hasselt
Aanmelden: Besloten activiteit

Training Gewoon Doen!
Tijdens deze SK geaccrediteerde training leer, oefen en ervaar je de verbeterde Meldcode. De gemeente Hilvarenbeek wil de verbeterde Meldcode vertalen naar een lokale, gezamenlijke aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Dat betekent dat alle beroepskrachten binnen zorg, onderwijs en welzijn samenwerken én echt verbinden. Doelgroep: beroepskrachten uit gemeente Hilvarenbeek.
Tijd: 17.00u tot 20.30u (inclusief eten, inloop vanaf 16.30)
Locatie: Cultureel Centrum Elckerlyc, Achter ‘t Raadhuis 2 Hilvarenbeek
Aanmelden: Activiteit en reservelijst zijn vol

Donderdag 22 november 2018

Vernieuwing van de meldcode
Ben jij al op de hoogte van de vernieuwing van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling? Wat verandert er in stap 4 en 5 op 1 januari 2019? Weet jij wat het voor je werk betekent? Deze bijeenkomst is voor hulpverleners van Sterk Huis, maar wordt tevens open gesteld voor alle extern geïnteresseerde hulpverleners.
Tijd: 9.30u - 11.00u
Locatie: Sterk Huis, Rillaersebaan 75 Goirle
Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Workshops nieuwe meldcode, kansrijke start en vlaggensysteem voor medewerkers Amarant
In diverse workshops maken medewerkers van zorgaanbieder Amarant kennis met: 1. signalen van huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Hiervoor is een nieuwe meldcode ontwikkeld. 2. Het ondersteuningsaanbod voor kwetsbare mensen in relatie tot zwangerschap en opvoeding en 3. Het vlaggensysteem. Een goed en erkend hulpmiddel om seksueel gedrag te kunnen duiden. 
Tijd: 13.30 - 16.15u
Locatie: Daniël de Brouwerpark Tilburg, Bredaseweg 570 Tilburg 
Aanmelden: Besloten activiteit

In gesprek met kinderen over veiligheid
Het doel van deze interactieve workshop is het bieden van informatie en praktische handvatten om de professional meer know how te geven over hoe in gesprek gaan met kinderen. Het 3 huizen model en de methode Words and Pictures worden besproken en we gaan hier ook mee oefenen.
Tijd:   14.00 tot 16.30 uur
Locatie:  Stadskantoor 6, Spoorlaan 181 Tilburg
Aanmelden:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Niets doen is geen optie! Bijeenkomst voor het onderwijs
Tijdens deze bijeenkomst voor het onderwijs (IB-ers, zorgteams en aandachtsfunctionarissen binnen het PO en VO) gaan we samen het gesprek aan over deze moeilijke maar belangrijke problematiek. Samen met dagvoorzitter Richard Engelfriet luisteren we naar Annette van der Knaap, de meldcode komt aan bod en in ronde tafel gesprekken praten we over praktijkervaringen in het onderwijs.
Tijd: 16.00u tot 18.30u (inloop vanaf 15.30u)
Locatie: Koning Willem II stadion, Tilburg
Aanmelden: Meld je aan via het aanmeldformulier >

Filmvertoning The Glass Castle in Cinecitta
In The Glass Castle zien we Jeannette Walls opgroeien in een unieke familie met een kunstenares als moeder en haar excentrieke vader die zijn kinderen een fantasiewereld belooft ter afleiding van hun armoede. Samen met haar broer en zussen leeft Jeanette een bewogen nomadenbestaan. Uiteindelijk weten ze zich een voor een te onttrekken aan hun overheersende ouders en vinden ze hun eigen weg. Beïnvloed door haar dysfunctionele en alcoholische vader besluit Jeannette met een vurige vastberadenheid om succesvol te worden op haar eigen manier. Na de film bieden we u graag een drankje aan in de foyer en kunt u over de film napraten met medewerkers van veilig Thuis Midden-Brabant en Sterk Huis. Hoe kunnen we samen kindermishandeling voorkomen?
Tijd: 16.00u aanvang film, ontvangst vanaf 15.30u
Locatie: Cinecitta, Willem II straat 29 Tilburg
Aanmelden: Reserveren kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., kaarten kunt u ook kopen bij de kassa van Cinecitta a  €3,-.

Thema-avond Conflicscheidingen (voor professionals)
Gemeente Dongen en het Instituut voor Maatschappelijk Werk organiseren een thema-avond voor professionals over conflictscheidingen. De avond biedt professionals (extra) handvatten om het gesprek aan te gaan met en ondersteuning te bieden aan kinderen die betrokken zijn bij een conflictscheiding. Aan bod komen vragen als: Hoe sta ik op voor het kind? Hoe zorg ik er als hulpverlener voor dat ik geen onderdeel word in dit conflict? Hoe blijf ik meerzijdig partijdig? Hoe kan ik mijzelf als hulpverlener positioneren?
Tijdstip: 16.00u – 17.30u
Locatie: Entree Dongen, Hoge ham 104
Aanmelden: voor 20 november via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Conflictscheidingen: kinderen in de knel
Deze workshop voor huisartsen biedt handvatten om in de praktijk om te gaan met vraagstukken rondom complexe echtscheidingen waarbij kinderen betrokken zijn. Wat zijn de effecten op kinderen?
Tijd:   17.30 tot 21.30 uur
Locatie: Koning Willem II stadion, Tilburg
Aanmelden: Meld je aan via het aanmeldformulier >

Praten met kinderen over kindermishandeling. Hoe doe ik dat?
Workshops door Marike van Gemert van de Academie voor Praten met Kinderen. Praten met kinderen over hun onveilige thuissituatie kan ingewikkeld zijn. Je wil het kind niet verder klem zetten of onnodig belasten. Tegelijkertijd wil je het kind de gelegenheid bieden om zíjn stem te laten horen en heb je informatie nodig om een goede inschatting te maken van wat het kind nodig heeft. Deze workshop is bedoeld voor beroepskrachten die werken met kinderen en geeft concrete handvatten voor gesprekken met kinderen.
Tijd: 09.30u tot 13.00u en 13.30u tot 17.00u
Locatie: Cultureel Centrum Elckerlyc, Achter ‘t Raadhuis 2 Hilvarenbeek
Aanmelden: Activiteit en reservelijst zijn vol

Vrijdag 23 november 2018

Workshop Meldcode en huiselijk geweld
De pedagogisch medewerkers van kinderopvang de Teddybeer krijgen een workshop Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld aangeboden die vertaald is naar de eigen organisatie.
Tijd: 9.00 - 13.00u
Locatie: Kinderopvang de Teddybeer, Meerssenstraat Tilburg
Aanmelden: Besloten activiteit

Symposium 'Niets doen is geen optie?' 
Tijdens deze afsluitende bijeenkomst, waarin het gesprek met het kind centraal staat, kijken we met kinderen en andere aanwezigen terug op de Week. Wat hebben we opgehaald? Hoe nu verder? Sofie van den Enk begeleidt de dialoog tussen kinderen en volwassenen op het podium. Ook wordt het boek ‘Agenderen op z'n Tilburgs’ uitgereikt, een boek over de unieke Tilburgse aanpak bij het in gesprek gaan met de stad. Aanwezig zijn o.a. voorzitter Taskforce Marcelle Hendrickx, programmadirecteur van het programma 'Geweld hoort nergens thuis'  Jan Dirk Sprokkereef (ministerie van VWS), dagvoorzitter Jochem van Gelder. Na het programma volgt (facultatief) de première van 'De juf die ik nooit meer vergeet'.
Tijd:13.30u tot 16.00u, met aansluitend facultatief première film door Films for Change
Locatie: Factorium Podiumkunsten, Koningsplein 11A Tilburg
Aanmelden: Meld je aan via het aanmeldformulier

Promotiemateriaal en toolkit

Organiseer je een activiteit tijdens de Week tegen Kindermishandeling? Hieronder vind je gratis materiaal en middelen om jouw activiteit te promoten:

Promoot je activiteit

Tijdens de Week tegen Kindermishandeling maken we samen zoveel mogelijk mensen bewust van het thema kindermishandeling en het belang van in gesprek gaan met het kind.
Promoot je activiteit vooraf, bijvoorbeeld via facebook, twitter en LinkedIn, via je nieuwsbrief of via een directe mail naar jouw doelgroep.  Deel vlak na of tijdens je evenement wat er gebeurt met foto’s, filmpjes en verslagen. Waar wordt over gesproken, wat heeft jouw bijeenkomst opgeleverd?
Gebruik de hashtags #ingesprekmethetkind en #weektegenkindermishandeling en richt je tweets aan @Tfkmregionale en @WeektegenKM.

Contact

Heb je vragen over de Week of de Taskforce? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Laatst aangepast: dinsdag, 20 november 2018 13:46

regio hart van brabant

Op deze website vindt u alle informatie over de organisatie en uitvoering van jeugdhulp in de regio Hart van Brabant. Wilt u meer weten over ons?

Copyright © - Gemeente Tilburg - Disclaimer - Realisatie door Beelenkamp & Robuust Media