Voor de nieuw ingekochte Wmo begeleiding die vanaf 1 april 2019 ingaat, leveren de regiogemeenten de zorgverbruik gegevens aan bij het CAK. Als zorgaanbieder hoeft u dat dus niet meer te doen. De meeste gemeenten gaan dit ook voor u doen vanaf 25 maart 2019 (periode 4 CAK) voor de ‘oude’ producten Wmo Begeleiding. Uitzondering is de gemeente Heusden.

Wie levert aan?
In de onderstaande tabel ziet u wie de aanlevering bij het CAK verzorgt.

Gemeente CAK aanlevering tot 01-04-2019 CAK – aanlevering na 01-04-2019 oude producten CAK-aanlevering na 01-04-2019 nieuwe producten
Dongen Gemeente levert Gemeente levert Gemeente levert
Goirle Gemeente levert Gemeente levert Gemeente levert
Oisterwijk Gemeente levert Gemeente levert Gemeente levert
Hilvarenbeek Gemeente levert Gemeente levert Gemeente levert
Heusden Zorgaanbieder levert Zorgaanbieder levert Gemeente levert
Gilze – Rijen Zorgaanbieder levert Gemeente levert Gemeente levert
Tilburg Zorgaanbieder levert Gemeente levert (nieuw besluit) Gemeente levert

Abonnementstarief
De wijziging heeft te maken met de invoering van het abonnementstarief. Deze vervangt in 2020 de eigen bijdrage. Het abonnementstarief is voor iedereen gelijk. Cliënten betalen nooit meer dan €17,50 per periode. Om deze reden kunnen de gemeenten het aanleveren van de gegevens van de Wmo-aanbieders overnemen.

Minder administratie
Met het overnemen van deze taak willen de gemeenten de administratieve last voor de gecontracteerde Wmo-aanbieders verlagen.

Definitieve invoering abonnementstarief
In 2019 spreken we nog gewoon over de eigen bijdrage. Momenteel wordt gewerkt aan een aanpassing in de Wmo waarin het abonnementstarief definitief wordt geregeld. De gegevensuitwisseling naar het CAK wordt daarin ook meegenomen. Het is zeer waarschijnlijk dat zorgaanbieders vanaf 2020 deze aanlevering niet meer mogen doen. Door de werkwijze in de regio nu al te passen, sorteren we samen vast voor op de wetswijziging.