• header-beschermd-wonen-01.jpg
  • header-beschermd-wonen-02.jpg
  • header-jeugdhulp-01.jpg
  • header-jeugdhulp-02.jpg

Om de jeugdhulp verder te verbeteren, geeft de regio Hart van Brabant veel ruimte voor innovatie. In het Innovatienetwerk Jeugd komen alle ideeën samen.

Wat is het innovatienetwerk?

Het innovatienetwerk wordt mede gefaciliteerd door de gemeenten in de regio Hart Brabant, Fontys Hogeschool Pedagogiek en de Samenwerkende Jeugdzorg Specialisten (SJS).  Het is een open, dynamisch platform voor iedereen die geïnteresseerd is in vernieuwing in de jeugdhulp en daarin wil bijdragen. Dit kunnen ouders, jongeren, ondernemers, beleidmakers en hulpverleners zijn. Het netwerk wordt ondersteund door het supportteam. Het supportteam haalt wensen op in het netwerk en organiseert op basis hiervan themabijeenkomsten, een innovatie-lab en pitchsessies.

Pitchsessie

Twee keer per jaar vinden er pitchsessies plaats. Iedereen kan in deze sessies zijn vernieuwende idee voorleggen aan het Innovatienetwerk. Het Innovatienetwerk wordt op dat moment gevormd door het aanwezige publiek. Het publiek brengt aan het eind van de sessie haar stem uit voor het idee dat het meest aanspreekt. Naast het publiek brengt ook een vierkoppige vakjury zijn stem uit. In totaal gaat het dus om vijf stemmen (publiek geldt voor één stem). Bij drie stemmen of meer krijgt de initiatiefnemer ondersteuning (begeleiding en financieel) bij het verder ontwikkelen van het idee.

Op https://part-up.com/innovatienetwerkjeugd-idee vindt u alle ideeën en projecten die vanuit het netwerk zijn gestart. Om de ideeën te bekijken, dient u eerst een profiel aan te maken op https://part-up.com. Daarna kunt u zich aanmelden voor de persoonlijke pagina van het Innovatienetwerk. Sinds 2015 zijn er 43 ideeën ingediend: 22 zijn er gepitched en 16 worden er doorontwikkeld.

Een idee pitchen

Heeft u een innovatief idee en wilt u dit idee pitchen? Beschrijf in uw mail welk idee u wilt pitchen en uw contactgegevens. Het supporteam neemt na aanmelding contact met u op.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een pitch bijwonen

Wilt u een pitch bijwonen en mee stemmen? 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Themabijeenkomsten

Het netwerk organiseert ook een aantal maal per jaar themabijeenkomsten/inspiratiesessies. Doel van deze bijeenkomsten is om met elkaar een verdiepingsslag te maken op een onderwerp waardoor mogelijk nieuwe ideeën ontstaan. Dit jaar staat het thema ‘de leefwereld van de jeugdige’ centraal. Wordt er echt samengewerkt met de jongere en zijn gezinssysteem? Wordt er voldoende gebruik gemaakt en is er bekendheid met de inzet van ervaringsdeskundige jongeren en ouders? Is er balans in de uitwisseling van jongeren met een jeugdhulpvraag met jongeren die geen jeugdhulp nodig hebben? Liggen er andere, misschien wel meer kansen voor jongeren wanneer er vanuit een breder perspectief wordt benaderd ? Is er voldoende geïnvesteerd op preventie en wordt daar al voldoende gebruik van gemaakt?

Op 9 maart heeft de lancering plaatsgevonden van dit thema.

Verslag van de themabijeenkomst 9 maart 2017>

Innovatie-lab

In het innovatie-lab wordt er in een korte tijd een concreet vraagstuk uitgewerkt. De groep bestaat uit leden van het innovatienetwerk onder leiding van een procesbegeleider. Er wordt een verkenning en stevige analyse gemaakt van het vraagstuk. Vervolgens worden er oplossingen bedacht en uitgewerkt in een concreet actieplan.

Lees de terugblik over het Innovatielab Bureacratie van 19 april 2017>

Nieuwsbrief

Regelmatig verschijnt er een nieuwsbrief met informatie over de bijeenkomsten en activiteiten van het netwerk. Wilt u de nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan aan via deze link: http://eepurl.com/bw-Zc5

Facebook en Twitter

Het Innovatienetwerk Jeugd is ook actief op social media:

https://www.facebook.com/innovatienetwerkjeugd/

https://twitter.com/samenvoorjeugd

Laatst aangepast: donderdag, 18 mei 2017 14:21

regio hart van brabant

Op deze website vindt u alle informatie over de organisatie en uitvoering van jeugdhulp in de regio Hart van Brabant. Wilt u meer weten over ons?

Copyright © 2016 - Gemeente Tilburg - Disclaimer - Realisatie door Beelenkamp & Robuust